Ce alternative avem pentru a înlocui pachetul de programe de la Adobe CC 

Să începem cu ce ne doare cel mai tare, Photoshop și plugin-urile sale, foarte greu de găsit ceva pe măsura acestuia, dar dacă nu suntem pretenţioşi ne putem îndrepta către GIMP + G'MIC ( soft gratuit ) și pentru o sumă de bani nu foarte .... importantă (dar foarte importantă pentru dezvoltator!) către Affinity Photo. Am folosit ambele variante, GIMP mai mult forţat de împrejurări, dacă nu eşti contratimp te prinzi repede cum merge treaba, dar este încă departe de "bătrânul" PS, am rămas plăcut surprins de capacitatea "mimetică" a lui Affinity Photo, promite foarte mult acest soft, împrumută până și unele plugin-uri ( la acest capitol mai trebuie să experimentez, cele instalate la mine nu funcţionează corect!).

Acum pentru fotografii avem Lightroom / Camera Raw unii spun de neînlocuit .... dar nu mai stă treaba chiar aşa, unele variante chiar sunt mai "recomandate", să vedem: 

avem aşa, Raw Therapee și Capture One pentru prelucrarea imaginilor RAW, primul este Free and Open Source, dar oferă o sumedenie de setări ( am rămas plăcut surprins, mai rămâne să experimentez o vreme) este multiplatformă îl puteți folosi pe Linux, MacOS sau Microsoft Windows. De asemenea, este internațional și disponibil în peste 15 limbi,

 iar despre Capture One ce să mai spun și eu, au spus destul alţii, "e mama lor" și este pe bani, am văzut că au copiat și modul de plată de la Adobe pe baza de subscripţie cu plata lunară ceea ce nu este un lucru rău(RAW). 

Echivalent pentru Lightroom ... Darktable (program gratuit care ocupa numai 300Mb) este o aplicație de lucru in flux pentru fotografie, Open Source și prelucrare Raw. O masă virtuală de lucru și o cameră "întunecată" pentru fotografi. Vă gestionează negativele digitale într-o bază de date fără a modifica nimic din original, vă permite să le vizualizați într-o tabelă de lucru cu efect de lupă (mărire) și vă permite să prelucraţi imaginile brute și să le îmbunătățiți …

sau mai avem … digiKam, compus din digiKam și showFoto (este gratuit și ocupa 1.7 Gb) este o aplicație Open Source avansată de gestionare a fotografiilor digitale care rulează pe Linux, Windows și MacOS. Aplicația oferă un set complet de instrumente pentru importul, gestionarea, editarea și partajarea de fotografii și fișiere RAW, cu opţiuni interesante și multiple la o primă vedere peste Lightroom  ( pe partea de management foto). În plus față de funcționalitatea de filtrare, digiKam oferă funcții de căutare puternice, care vă permit să căutați în biblioteca foto după o gamă largă de criterii. Puteți căuta fotografii după tags, etichete, rating, data, locație și chiar metadate EXIF, IPTC sau XMP specifice.

Link-uri utile

 De asemenea, puteți combina mai multe criterii pentru căutări mai avansate. digiKam se bazează pe biblioteca Exiv2 pentru a gestiona conținutul etichetelor de metadate din fișiere pentru a popula biblioteca foto. Este adevărat că importul imaginilor în digiKam durează un pic mai mult, dar odată importate se lucrează destul de simplu și ușor, orice modificare (prelucrare de imagine) necesită o împrospătare a bazei de date. 

 Toate softurile de mai sus au fost instalate de către mine și testate un timp scurt, dacă aveți probleme nu pot fi tras la răspundere pentru daunele create, vă rog acționați cu răspundere și în consecință ( instalarea acestor softuri o faceţi pe propria răspundere). Vă mulțumesc pentru răbdarea de-a parcurge aceste rânduri și sper că v-a fost de folos.

-